fotobalk grijstinten3

Scholing is erg belangrijk als jouw organisatie met het LACCS-programma aan de slag gaat. Met scholing alleen ben je er natuurlijk niet. Ook aansturing, borging, coaching etc. zijn van groot belang. We zeggen wel eens: pas na de scholing begint het échte werk. Wat komt er allemaal kijken om met het LACCS-programma te werken? Hoe ziet het implemetatieplan eruit? Dat verschilt (sterk) per organisatie. We adviseren daarom om altijd te starten met de LACCS-analyse.

 
Start met de LACCS-analyse

Met de LACCS-analyse ontdek je waar jouw organisatie momenteel staat en wat jullie nodig hebben.  Met de LACCS-analyse beoordeel je hoe ‘LACCS’ jullie (al) zijn. Als groep, klas, locatie of organisatie. Je gebruikt de analyse om vast te stellen hoever jullie al zijn. Hoever jullie huidige praktijk afstaat van het LACCS-huis. Jullie doen immers al veel, óók dingen die je binnen het LACCS-programma kunt blijven doen. De analyse maakt duidelijk wat jouw groep of organisatie nog nodig heeft. Wat er in het implementatieplan moet komen.

 
Samen

Je doet de LACCS-analyse met een groepje betrokken mensen. Bijvoorbeeld samen met begeleiders en een therapeut (mensen van de werkvloer), een gedragskundige (iemand van de inhoud) en een teamleider en manager (mensen die beslissingen kunnen nemen). Vergeet ook zeker niet om een of meerderde ouders te betrekken.

 
Bespreekpunten

In de analyse vergelijk je jullie huidige situatie met het LACCS-huis. Dit doe je kamer voor kamer. Dus de kamer van de LACCS-waarden, de kamer van het ontwikkelingsdenken en de kamer van de LACCS-gebieden. En natuurlijk het dak: methodisch werken. Het LACCS-programma is een praktisch programma. Het gaat over de alledaagse praktijk. Kijk bij de analyse dus niet (alleen) naar wat in het beleidsplan staat, maar vooral hoe het uitpakt in de praktijk. Het gaat immers niet om de papieren werkelijkheid, Het gaat om de alledaagse werkelijkheid.

In ons boek Koffie met een koekje lees je hoe je de analyse aanpakt.
De invulschema’s uit het boek kun je hier gratis downloaden.

 

analyse2     

 

 

  

  

 

analyse


 

Inhoud LACCS-programma

home1

Voor een goed leven moet het op vijf gebieden goed voor elkaar zijn: de LACCS-gebieden. Lichamelijk welzijn, alertheid, contact, communicatie en een stimulerende tijdsbesteding. Wij vinden de vijf LACCS-gebieden even belangrijk. In onze overtuiging is er geen rangorde.
Lees meer →

 

Implementatie LACCS-programma

home3

Scholing is belangrijk als jouw organisatie met het LACCS-programma aan de slag gaat. Met scholing alleen ben je er natuurlijk niet. Aansturing, borging, coaching, .... Met de LACCS-analyse ontdek je waar jouw organisatie momenteel staat en wat jullie nodig hebben. 
Lees meer →

home4

Onze opvattingen over een goed leven voor mensen met EVMB zijn niet zomaar uit de lucht komen vallen. We hebben het LACCS-programma in de loop van vele jaren bedacht, ontwikkeld en verbeterd. Geïnspireerd op theorieën en vooral op de praktijk van alledag.
Lees meer →