fotobalk grijstinten3

huismetkamerwaardenVoor een goed leven  moet het voor de cliënt op de vijf LACCS-gebieden goed voor elkaar zijn. Maar wat is dat dan, goed voor elkaar? Waar heeft de cliënt behoefte aan? Hoe weet je dat? Hoe meet je dat? Je moet het eens zijn over wáár je eigenlijk naar streeft. Per LACCS-gebied hebben we een aantal waarden geformuleerd. De waarden maken concreet wát dan precies maakt of je leven goed is. Het zijn heel normale menselijke waarden.  

 
Waarden bieden houvast

De waarden bieden houvast. Ze geven richting. Ze zorgen dat je breed kijkt, dat je niets vergeet. Ze helpen jou als begeleider om te werken aan een goed leven voor je cliënt. De manier waarop je de waarden invult, is voor iedereen anders. Voor de ene cliënt is een dag pas geslaagd als hij fysieke activiteiten kan doen en er veel drukte om hem heen is. Voor een ander is dit juist een slechte dag. Zijn ideale dag ziet er heel anders uit. Het gaat erom dat je de LACCS-gebieden, de waarden, belangrijk vindt voor je cliënten. Alle waarden. Voor alle cliënten. 

aziz
 
Praten over de waarden

Of het goed voor elkaar is op een gebied, kunnen de betrokkenen samen aan de hand van de waarden beoordelen. De waarden geven bovendien richting; ze helpen je bij de ondersteuning van de cliënt. Het is belangrijk om dit regelmatig samen te bespreken, met alle direct betrokkenen. Je doet dit in een goed-leven-gesprek. In ons boek Koffie met een koekje lees je alles over het voeren van zo'n gesprek.

waardenLW

waardenA

waardenContact

waardenCom

waardenS

 


Inhoud LACCS-programma

home1

Voor een goed leven moet het op vijf gebieden goed voor elkaar zijn: de LACCS-gebieden. Lichamelijk welzijn, alertheid, contact, communicatie en een stimulerende tijdsbesteding. Wij vinden de vijf LACCS-gebieden even belangrijk. In onze overtuiging is er geen rangorde.
Lees meer →

 

Implementatie LACCS-programma

home3

Scholing is belangrijk als jouw organisatie met het LACCS-programma aan de slag gaat. Met scholing alleen ben je er natuurlijk niet. Aansturing, borging, coaching, .... Met de LACCS-analyse ontdek je waar jouw organisatie momenteel staat en wat jullie nodig hebben. 
Lees meer →

home4

Onze opvattingen over een goed leven voor mensen met EVMB zijn niet zomaar uit de lucht komen vallen. We hebben het LACCS-programma in de loop van vele jaren bedacht, ontwikkeld en verbeterd. Geïnspireerd op theorieën en vooral op de praktijk van alledag.
Lees meer →